LEZINGEN

Het BAC organiseert iedere 3e donderdag van de maand een lezing.

Op donderdag 17 september 20.00 uur wordt in BAC de documentaire “Gebouw de Oceaan” vertoond

De oorspronkelijke tweedelige documentaire (1997) van Hans Wynants en Gerald van Bronkhorst over voormalig scheepskantoor ‘De Oceaan’ wordt in zijn geheel vertoond. De documentaire volgt de ontwikkelingen die zich op en rondom de Borneokade afspelen op het moment dat er een groot woningbouwproject gerealiseerd wordt en de inwoners van gebouw De Oceaan en de omwonende woonbootbewoners het gebied moeten verlaten. Centraal staan ondernemer Jan Gulien en ex-provo kunstenaar Robert Jasper Grootveld, beide inwoners van gebouw De Oceaan. Jan Gulien is de oprichter van ‘Behoud en bestaan casa de Oceaan’ en wil het gebouw redden van de ondergang. Robert Jasper Grootveld probeert zijn ideaal te verwezenlijken; het ontwikkelen van groenvoorziening voor de hele buurt in de vorm van een drijvend park van met groen begroeid piepschuim voor boven de nieuwe Piet Hein tunnel.

Zaal open: 19:45 uur
Aanvang film: 20:00 uur
Entree: 5 euro (vrienden van BAC kunnen eenmalig gratis een lezing of filmvertoning bijwonen)
Aanmelden via lezingen@bac-amsterdam.nl

CASA architecten

CASA architecten

Lezingen die door BAC werden georganiseerd:

Woensdag 17 juni: lezing en opening tentoonstelling
Als start voor de Dag van de Architectuur wordt op 17 juni een openingslezing georganiseerd ter inleiding van de tentoonstelling ‘Het festival van de ongebouwde IJ-oever plannen’. Architect Rudy Uytenhaak, die vanaf het begin betrokken is geweest bij de ontwikkelingen in het OHG, zal terugblikken op de gebouwde en ongebouwde plannen.

Donderdag 28 mei: lezing ‘Genius Loci’ Licht en Ruimte
door Bas Peeters (Spatial Design & Light Art)
De in het Oostelijk Havengebied wonende Bas Peeters heeft onderzoek gedaan naar de identeit van het gebied en de manier waarop deze met licht te versterken of te veranderen is. Hij wil met zijn lichtprojecten een verband leggen tussen heden, verleden en de toekomst van het Oostelijk Havengebied, en bezoekers bewuster maken van zijn of haar omgeving. Hij kan hier prachtig over vertellen! Waarschijnlijk realiseert hij binnenkort een lichtproject in het torentje van het Lloyd hotel, wat na de lezing te bezoeken is.

Donderdag 21 mei:
Italiaanse avond met lezing van Sabrina Vermeer-Sacchetti en Italiaanse film
21 mei geeft Sabrina, een Italiaans-Amsterdamse architect, een lezing over hoe Nederland en Italie elkaar qua architectuur inspireren. Aansluitend vertonen we de film ‘To Rome With Love’, waarin Woody Allen ons laat genieten van de mooiste stad. Om heerlijk in Italiaanse sferen te blijven, wordt het geheel begeleid door Italiaanse hapjes en drankjes.

Donderdag 19 februari:
lezing van Rajesh Gharbharan over 3D printen
Stel je eens voor: je bedenkt wat je maar wilt, je drukt op ‘print’ en het wordt direct voor je gemaakt. Het lijkt een wonder, maar is al mogelijk. 19 Februari zal Rajesh Gharbharan van 3D Design Academy een lezing houden over 3D printen. De ontwikkelingen op het gebied van 3D printen gaan razendsnel. Nieuwe materialen en nieuwe printtechnieken zorgen voor ongekende mogelijkheden. Ook voor de architectuur. Wat betekent dit voor productieprocessen, voor producten en/of diensten van bedrijven, maar ook voor overheden, onderwijsinstellingen en andere organisaties. Hoe kan van deze nieuwe mogelijkheden gebruik worden gemaakt?

Donderdag 20 november:
lezing van Irma van Oort over de geschiedenis van ‘Fountainhead’
20 november geeft Irma van Oort een lezing over de geschiedenis van de plannen van Fountainhead. Irma van Oort is partner en architect bij KCAP Architects&Planners. Zij heeft aan de eerste plannen voor Fountainhead gewerkt.

Aansluitend paneldiscussie met Ton Schaap (stedebouwkundige bij de dienst Ruimtelijke Ordening en vanuit de gemeente verantwoordelijk voor het stedebouwkundig plan voor het Oostelijk Havengebied), Adriaan Geuze (ontwerper van het stedebouwkundig plan) en de drie architecten die de nieuwe plannen voor het Ertskade gebouw ontworpen hebben.

Donderdag 9 oktober:
Lezing ‘Hoe klinkt jouw huis?’
Lezing over akoestiek in huis door Martijn Flipse van De Blick uit Eindhoven
en Claudio Varone en Anneke Copier van ‘Felt for Architecture’
Martijn, Claudio en Anneke kunnen met recht deskundigen op het gebied van akoestiek genoemd worden. Alle drie maken bijzondere wanddecoraties die niet alleen mooi zijn, maar ook gebruikt kunnen worden om de akoestiek in huis te reguleren. De Blick maakt geluidsabsorberende afbeeldingen zoals foto’s en illustraties, en Felt for Architecture maakt 3-dimensionale wandkleden. Deze zijn in het BAC te bewonderen. Claudio, Anneke en Martijn zullen algemene uitleg geven over akoestiek, maar ook voorbeelden voor oplossingen in het interieur. Vragen over jouw huis kunnen natuurlijk ook gesteld worden!

Donderdag 26 juni:
Rijksmuseum: Onzichtbare inspanning,
lezing over de verbouwing van het Rijksmuseum door Muriel Huisman

(project architect Rijksmuseum + directeur Cruz y Ortiz Amsterdam)
Natuurlijk is iedereen bekend met de langdurige verbouwing van het Rijksmuseum. Wat de meesten wellicht het beste bijstaat zijn de strubbelingen met de Fietsersbond over de onderdoorgang van het Rijksmuseum. Dit was echter niet de enige uitdaging voor het architectenbureau.  Muriel vertelt over de verbouwing van het Rijksmuseum, waarbij ook dieper wordt ingegaan op dat wat je als museumbezoeker niet ziet, maar wat wel nodig is geweest om het project tot een succes te maken.

Donderdag 15 mei om 20.00 uur:
Collectief particulier opdrachtgeverschap:
Anarchistische of realiseerbare bouwinitiatieven?
Door architect Hein de Haan.
Hein de Haan geeft zijn visie op wonen en werken door voorbeelden te tonen van enkele nieuwbouwlocaties waar hij met toekomstige bewoners zelf multifunctionele woonvormen vormgeeft. Verschillende leefstijlen komen hier samen en verschillende functies worden ondergebracht. De realisatie hiervan is een langerlopend proces. Hein de Haan deelt zijn ervaringen en vooral: Waar ligt de basis van zijn denkwijze/ zijn visie op alternatieve woonvormen?

Donderdag 17 april om 20.00 uur:
lezing over Waterfrontontwikkeling in Amsterdam – door Ton Bossink
(strategisch adviseur ruimtelijke ontwikkelingen/projectmanager gebiedsontwikkeling bij Provincie Noord-Holland). In zijn lezing vertelde Ton Bossink vanuit zijn eigen waarneming als buurtbewoner, (wereld)reiziger en projectleider over de plannen voor Amsterdam en het Noordzeekanaalgebied. Dit alles met bijzondere aandacht voor het Oostelijk havengebied. Welke invloed hebben de toekomstige ontwikkelingen op de positie van onze wijk? En hoe verhoudt zich dat eigenlijk met soortgelijke ontwikkelingen in de rest van de wereld? Ton Bossink plaatste het Oostelijk havengebied in een breder perspectief.”

Donderdag 27 februari 2014:
in samenwerking met KNSM sociëteit: : ‘de veranderende IJ-oevers’:
Sigrid van Essel vertelde, tijdens een diner lisant, over haar werk en zij liet voor het eerst haar boek zien: Amsterdam Verbouwd Verbeeld – een kroniek in beelden van de veranderende IJ-oevers. Een ode aan de schitterende, blikkerende plas water die Amsterdam weer steeds meer zijn identiteit verleent. En aan de architectuur aan het IJ.

Donderdag 23 januari 2014:
Rondleiding en workshop “Functie en non-Functie”; Malevich – Stedelijk Museum Amsterdam, door Sarai van de Boel, museumdocent en Bestuurslid BAC.

 Donderdag 17 oktober 2013:
“Hoe Het Allemaal Begon, de Ontwikkelingen Van Het Oostelijk Havengebied”, Deur Ton Schaap, stedenbouwkundige van Amsterdam en buurtbewoner.

Stedelijk

Lezing_TS_zilver